De ontwikkelingen staan niet stil. De data-raffinaderijen, zoals je de Googles en Facebooks goed kunt noemen, gaan steeds dichter op onze huid zitten. Ze willen met hun data-verzamel-drift zoveel mogelijk ín jouw leven zitten om nog betere voorspellingen te kunnen doen over jouw gedrag.
Een grote stap daarin was bijvoorbeeld GoogleMaps en met name Google Streetview. Google verzamelt met hun auto's allerlei gegevens over de straat waarin jij woont. Ze maken niet alleen foto's maar pikken ook wifi signalen op, en ook al is je wifi beveiligd, Google komt er wel wat over te weten (de naam, of het beveiligd is en de locatie zijn de meest voor de hand liggende).
Een volgende grote stap voor Google was Android. Het besturingssysteem wat in de meeste smartphones zit. Een groot deel van de mensen heeft tegenwoordig een apparaat bij zich dat altijd online is, weet waar je bent, weet hoe je beweegt en dat allemaal gekoppeld aan de databases van Google. Dat geeft Google weer een enorme hoeveelheid informatie over jou gedrag en dat van anderen.
Nog een paar van dat soort stappen zijn de spraakgestuurde diensten (Apple's Siri, Google Assistent, Amazons Alexa) en allerlei apparatuur in je huis (bijvoorbeeld slimme thermostaten waar Google 'per ongeluk' een microfoon in heeft verwerkt) die gekoppeld worden aan het internet. Maar ook letterlijk op onze huid met handige apparaatjes die je kunt koppelen aan je smartphone om je sportprestaties en je gezondheid bij te houden. (Fitbit is recent aangekocht door Google).
En niet te vergeten auto's. Moderne auto's worden steeds slimmer. Een Tesla is constant verbonden met internet en heeft een handvol camera's om het verkeer in te schatten. Handig voor de zelfrijdende functie's. Ook handig voor Tesla die op die manier enorme hoeveelheden data verzameld over het wegennet, verkeer en jouw (rij)gedrag.